SĂRBĂTOAREA UNIRII PRINCIPATELOR – CUM AU SĂRBĂTORIT TÂRGOVIȘTENII SEMICENTENARUL DIN 24 IANUARIE 1909

Sărbătoarea Unirii Principatelor, 24 ianuarie 1859, era una dintre solemnitățile importante din Târgoviștea perioadei La Belle Epoque. Presa vremii ne oferă relatări prețioase despre modul cum se desfășurau festivitățile în vechia capitală. Cu prilejul aniversării semicentenarului Unirii Principatelor, în anul 1909, evenimentele au debutat cu o paradă cu torțe, în seara zilei de 23 ianuarie și s-au încheiat a doua zi, la miezul nopții. Iată un articol publicat în revista Neamul Românesc, numărul din martie, 1909.

Constantin Dimitriu

Târgoviște – în orașul nostru aniversarea semicentenarului «Unirii Principatelor» a fost sărbătorită cu o deosebită solemnitate: în seara de 23 Ianuarie s-a făcut retragerea cu torțe pe străzile din centrul orașului, fiind în frunte muzica militară a Reg. 3 Dâmbovița No. 22. În zorii zilei de 24 Ianuarie, sărbătoarea a fost anunțată prin 21 de salve de tun, trase la Arsenal. Apoi s-a oficiat Te-deumul în catedrala Curtea Domnească de protoiereul județului și tot clerul din oraș, în prezența prefectului C. Dimitriu, a generalului Lăzărescu, a celorlalte autorități și a lumii din vechea Capitală a Munteniei. Asistență multă, soldați și școlari ca la orice sărbătoare națională. După Te-deum s-a primit de către prefect și general, în fața grădinii publice, defilarea trupelor și a școlilor din oraș. După defilare profesorii, institutorii, ofițerii și publicul, împreună cu elevii gimnaziului «Ienăchiță Văcărescu» și micii școlari ai claselor primare, au jucat «Hora Unirii», cântând, în grădina publică. După amiază, la 2, în sala societății de arme, a fost o serbare școlară, cu piese de teatru, dialoguri și cântece patriotice, cu care ocazie d-na institutoare Radian a vorbit despre ziua de 24 Ianuarie în cuvântare fiind auzite numele făuritorilor „Unirii“,Cuza, Kogălniceanu, C. Negri etc. Au fost primite cu aplauze furtunoase. După aceea elevele școlii profesionale au jucat piesa «Cinel-Cinel» de V. Alecsandri. O serbare comemorativă a fost și la Arsenal și la regiment. Seara la 9, a fost o nouă serbare în sala de arme, la care a luat parte și d. A. Teodoru, secretariul general al Ministeriului de instrucție, cu care ocazie a ținut o conferință asupra însemnătății zilei de 24 Ianuarie în care numele făuritorilor și, în special, numele lui Cuza, au fost auzite,și pe care publicul le-a primit cu aplauze prelungite. Numele lui Brătianu însă a fost repetat de multe ori. Omul partidului e oratorul, și n-ai ce face. După conferință d-na Luisa Eustațiu, d-ra Măinescu și d. Gorfescu, bariton, au executat mai multe doine românești, care au fost călduros aplaudate. Au urmat dansuri naționale și diferite producții muzicale, recitări și exerciții gimnastice. Serbarea s-a sfârșit la 12 noaptea, cu «Hora Unirii», executată de corul membrilor corpului didactic și de doamnele din societate ; toate corurile au fost conduse cu succes de d. Gorfescu. Atât serbarea de la ceasurile 2, cât și cea de la 9 seara, au început cu «Imnul Național». (Neamul Românesc, martie 1909)

Continuarea articolului esre disponibilă la acest link: https://turnul-cetatii.ro/aniversarea-unirii-principatelor-romane-in-targovistea-perioadei-la-belle-epoque/