SE ANUNȚĂ ZILE CANICULARE! IATĂ RECOMANDĂRILE ISU DÂMBOVIȚA!

10 iulie – 14 iulie: val de căldură, disconfort termic și caniculă;

În intervalul menționat conform prognozelor meteorologice, se așteaptă temperaturi maxime cuprinse în general între 34 și 37 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi accentuat, în special în zonele de câmpie. Indicele temperatura-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, indicând condiții extreme de căldură și umiditate.

ISU Dâmbovița recomandă cetățenilor:

❗️ Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18.
❗️Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.
❗️Consumți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.
❗️Nu consumaţi alcool deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
❗️Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase).
❗️Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.
❗️Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.
❗️Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesandu-vă de starea lor de sănătate.

ℹ️ Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.