SFÂNTUL VOIEVOD NEAGOE BASARAB OMAGIAT LA MÂNĂSTIREA DEALU

Cu ocazia comemorării a jumătate de mileniu de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, în cadrul unei ceremonii organizate vineri, 24 septembrie 2021, la Mânăstirea Dealu, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon a oferit câte o Diplomă omagială profesorilor de Religie care s-au remarcat în colaborarea dintre Parohie și Școală. Aceștia sunt: Pr. prof. dr. Mihail Iulian Stan – Inspector de Religie în cadrul ISJ Dâmbovița, Prof. Floricica Ștefan – Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” (Protoieria Târgoviște Sud), Prof. Nicoleta Daniela Din – Școala Gimnazială Petrești/Corbii Mari (Protoieria Titu), Prof. Simona Maria Mihai – Școala Gimnazială Coresi (Protoieria Târgoviște Nord), Prof. Narcis Cătălin Mihai – Școala Gimnazială Buciumeni (Protoieria Pucioasa) și Prof. Delia Baicu – Școala Gimnazială Pătroaia (Protoieria Găești).

Înaltul Ierarh a oferit Diploma omagială „Sfântul Voievod Neagoe Basarab” comitetelor parohiale de tineret care s-au remarcat în sprijinirea misiunii pastorale a Bisericii noastre, câte unui tânăr reprezentant, de la parohiile: Sfântul Voievod Neagoe Basarab din Târgoviște (Protoieria Târgoviște Sud), Mânjina (Protoieria Târgoviște Nord), Vârfuri (Protoieria Pucioasa), Potlogi I (Protoieria Titu) și Gura Foii (Protoieria Găești).

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a evocat personalitatea Sfântului Voievod Neagoe Basarab, ctitorul Catedralei Mitropolitane din Târgoviște, cel din a cărui poruncă Ieromonahul Macarie a tipărit Tetraevangheliarul (1512), dar și primul mare erudit român care a promovat, prin monumentala sa lucrare „Învățăturile către fiul său Theodosie”, întâia mare carte a culturii române, o adevărată politică de stat creștină, fundamentată pe valorile Evangheliei lui Hristos. El fost un adevărat prinț isihast, un autentic promotor al Renașterii, de factură creștină, și un model de domnie pământeană, revendicat de simboluri luminoase ale istoriei noastre naționale, precum Voievodul Matei Basarab ori Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. Strălucit ucenic al Sfântului Ierarh Nifon, Sfântul Voievod Neagoe Basarab a promovat rezistența prin cultură și prin credință, sprijinind Biserica Ortodoxă ca principal fundament național în istorie.

La eveniment, au luat parte părinți consilieri de la Centrul eparhial, părinții protopopi, preoți de la parohii, elevi din comitetele de tineret parohial și monahii de la Mânăstirea Dealu.

Reamintim că, la inițiativa Mitropolitului Nifon, Editura Arhiepiscopiei Târgoviștei a tipărit mai multe volume: „Neagoe Basarab, Domnitorul Ţării Româneşti (1512-1521) – argumente pentru canonizare” (2008); „Contribuţia Voievodului Neagoe Basarab la dezvoltarea culturii şi spiritualităţii româneşti” (2009); „Slujba Sf. Voievod Neagoe Basarab” (2009); „În slujba Bisericii şi a neamului românesc”, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a voievodului Neagoe Basarab (2012) și „Sfântul Neagoe Basarab – Voievod al culturii ortodoxe românești – 10 ani de la proclamarea locală a canonizări sale” (2019).

De asemenea, mai multe parohii din Arhiepiscopia Târgoviștei îl au ca ocrotitor pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, dintre care cea mai cunoscută este aflată în Cartierul Tineretului din Municipiul Târgoviște, târnosită în anul 2018.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI