Autor, Iulia Ghercă
Garda de Mediu Dâmbovița s-a autosesizat în cazul tăierilor de arbori Tuia din centrul municipiului Târgoviște! Din comunicatul transmis după inspecția făcută în cursul zilei de vineri, 15 mai de comisarii de mediu, reies noi aspecte care să ne lămurească asupra modului în care au procedat cei angajați să reabiliteze această piață.
Astfel, din motivațiile enumerate de Garda de Mediu reiese că cel care a elaborat Planul de Amenajare Peisagistică nu vrea o discrepanță prea mare între arborii vechi, mari, frumoși și cei noi, totuși prea mici comparativ cu cei plantați în urmă cu 30 de ani, așa că mai bine îi taie. În plus, ni se transmite că este foarte greu pentru constructor să finiseze pavimentele, din cauza rădăcinilor pe care le au arborii actuali. Desigur că, dacă ar dispărea vegetația și ar turna o placă de beton cum s-a întâmplat în Piața Tricolorului, s-ar așeza mai drept pavimentul nou. În timp, acele rădăcini vor afecta noile lucrări, ne spun cei de la Mediu care au confirmat că tăierea arborilor a primit toate avizele necesare. Despre starea de sănătate a copacilor, singura opinie existentă este cea a firmei care a elaborat planul de amenajare peisagistică. Iată comunicatul transmis de Garda de Mediu:
„Conform Memoriului justificativ, cel care a elaborat Planul peisagistic, nu recomandă integrarea arbuștilor existenți în proiectul final, din mai multe considerente și anume:
– vârsta înaintată a acestora, aceștia fiind predispuși la defoliere și uscare;
– dimensiunile actuale ale acestora vor crea discrepanțe, întrucât arbuștii prevăzuți în proiect au dimensiuni mai reduse;
– rădăcinile vor împiedica, pe alocuri, executarea corectă a pavimentelor, bordurilor și rigolelor iar creșterea ulterioară a acestora va degrada prematur noile lucrări;
– conform situației din teren, aceștia sunt plantați într-un strat de pământ superficial, de aproximativ 30-40 cm ce este așternut pe o placă de beton.
Pentru realizarea proiectului, Municipiul Târgoviște deține Clasarea notificării nr. 4472/2450/27.03.2019 și Punctul de vedere/adresa nr 6219/2223-CFM/13.05.2020, emise de APM Dâmbovița în care se impune respectarea soluției din memoriul tehnic de amenajare peisageră. Conform adresei de mai sus, exemplarele pentru care se solicită taierea nu se încadrează în categoria “monumentelor naturii” și propunerea de taiere a arbuștilor, stabilită de comisia constituită la nivel local, conform Procesului verbal nr. 2249/05.05.2020, poate fi pusă în aplicare cu respectarea prevederilor Legii nr. 24/2007 având specificată condiția “se va respecta soluția din Memoriul tehnic de amenajare peisageră, prin care cei 47 de arbuști vor fi înlocuiți cu un numar de 497 arbuști și 98 arbori”.