ȚARA ÎN CARE UN MUZEU NU ÎNSEAMNĂ NIMIC! SECȚIA ETNOGRAFICĂ DE LA BRAN, EVACUATĂ DUPĂ CE TERENUL A FOST RETROCEDAT!

Muzeul Satului Brănean și-a închis porțile pentru totdeauna ieri, 18 iunie. O sentință judecătorească dă drept asupra terenului unde funcționează această secție unor proprietari care l-au obținut de la cei care ar fi avut dreptul să-l revendice în instanță. O afacere în care este implicat un fost primar al acestei localități s-a dovedit pe deplin câștigătoare pentru familia primarului și extrem de păguboasă pentru statul român și pentru conservarea trecutului românesc, destul de firav pe aceste meleaguri. 18 monumente de arhitectură populară clasa A se vor pierde definitiv. Bran va rămâne o stațiune turistică fără cultură, fără identitate proprie și fără valori în contextul în care și-a pierdut aproape toate muzeele pe Legea Retrocedării, Castelul Bran a intrat în proprietate privată, Secția Vama Medievală a fost de asemenea evacuată și s-a reușit cu mari dificultăți relocarea colecției în anul 2019 într-un spațiu închiriat, acum s-a pus lacătul și pe Secția Etnografică. 

„Astăzi 18.06.2020 este o zi tristă pentru Muzeul Național Bran, respectiv pentru una dintre secțiile acestui muzeu – “Secția Etnografică în Aer Liber” (sau Muzeul Satului Brănean cum mai este cunoscut), care după un lung șir de procese a ajuns în pragul de a-și închide porțile, din cauza unei sentințe judecătorești.

Prin urmare la muzeu a fost prezent executorul judecătoresc, pentru a pune în aplicare executarea silită, solicitată de către actualii proprietari (cei care au primit 2/3 din suprafața acestui teren) – Szalinski Janusz (cetățean polonez) și Reit Sanda -ginerele și fiica fostului primar din Bran, Reit Dumitru, care se pare că a primit de la urmașii fostului proprietar (care stau în străinătate), dreptul de reprezentare, el fiind și cel care a vândut fiicei și ginerelui acest teren. Aceștia au fost însoțiți la rândul lor de către avocatul Dan Iosif, care îi reprezintă.

Menționăm că Muzeul Național Bran a fost reprezentat atât de conducere, de salariați cât și de avocații care îl apără în acest caz.

Proprietarii au cerut evacuarea imediată și necondiționată a muzeului din spațiul respectiv, dar în urma motivației aduse de conducerea muzeului, executorul și noii proprietari au decis amânarea până în data de 26.06.2020, când muzeul ar trebui să predea atât monumentele de arhitectură populară, cât și obiectele de patrimoniu existente în spațiul acestora.

Suntem într-o situație disperată, că aceste 18 monumente de arhitectură populară, clasate în categoria A, cu caracter de unicat, se vor pierde, ajungându-se astfel la ștergerea din istorie a cărții de identitate a acestei comunități.

Ținând cont de cele mai sus menționate, doar Ministerul Culturii ne mai poate ajuta să depășim cu bine acest impas și Bunul Dumnezeu.”

SURSA: MUZEUL NAȚIONAL BRAN