TÂRGOVIȘTE. ÎNCĂ O CASĂ VECHE VA FI DEMOLATĂ PENTRU A FACE LOC UNUI SPAȚIU COMERCIAL!

Cetățenii municipiului Târgoviște mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a-și exprima  părerea despre un proiect aflat în dezbatere publică. Este vorba despre construirea unui spațiu comercial pe a doua cea mai importantă și veche arteră a orașului, Calea Câmpulung, la numărul 1.

La această adresă, astăzi se află o casă veche, care păstrează un tip de arhitectură specific orașului interbelic cu aceste ferestre care se termină în arc treflat. Din păcate, proprietarul construcției nu dă nici doi bani pe farmecul boem al căsuței care se află bine încadrată pe un teren nu foarte generos, în vecinătatea mai multor monumente istorice. 

 

Chiar vizavi, se află Casa Isaia Lerescu(1845, pe pivnițe de sec. XVIII), trecută  în Lista Monumentelor Istorice la poziția DB-II-m-B-17203.

Pe această stradă sunt nu mai puțin de nouă case monument istoric situate în apropierea celei care va fi demolată. Totodată, str. Câmpulung se intersectează cu strada Grigore Aexandrescu, la rându-i o arteră cu foarte vechi și remarcabile monumente de arhitectură. În absența unor reglementări care să vizeze păstrarea in integrum a unui ansamblu urban, căsuțe ca aceasta sunt condamnate la pieire, chiar dacă ele completează o zonă anume din Târgoviștea Veche. 

Ce intenționează proprietarii? 

Se dorește desființarea construcției C1 și construirea pe acest amplasament a unei locuințe mult mai mari, S+P+1 care să aibă la parter spațiu comercial și împrejmuire teren. Nu se prezintă date privind proiectul construibil, cum va arăta viitoarea construcție și ce suprafață ocupă, dar analizând bucățica de teren pusă în discuție observăm că nu este foarte mult loc pentru o eventuală zonă destinată parcărilor, așa cum legea impune. Zona este una foarte aglomerată, în apropierea Primăriei și a mai multor instituții importante și cu mari probleme și în acest moment legate de asigurarea parcărilor. Însă, ca și în alte cazuri de proiecte de construcție aprobate anterior în Târgoviște, aceste considerente nu sunt luate în seamă. Vă lăsăm să consultați singurul document găsit pe site-ul Primăriei municipiului Târgoviște cu acest Plan Urbanistic Zonal și facem apel la arhitecții de bună credință, la istoricii și oamenii de cultură ai orașului, dar și la cetățenii care iubesc Târgoviștea Veche să trimită propuneril și observații în scurtul timp rămas pentru a evita ca și în acest colț să apară o construcție în contrast cu zona istorică a urbei. 

SERBAN CONSTANTIN- PUZ – Desfiintare constructie C1 si construire locuinta S+P+1 cu spatiu comercial la parter si imprejmuire teren, Calea Campulung, nr. 1

Autor, Iulia Ghercă