Duminică, 13 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, însoțit de părintele Vicar Eparhial, precum și de numeroși preoți și diaconi, a celebrat slujba de târnosire a primei biserici din satul Glod, comuna Moroieni, judeţul Dâmbovița, cu hramul Sf. Antonie cel Mare.
Ceremoniile liturgice au debutat, în prima parte a zilei, cu slujba de sfințire a apei (aghiazma mică) și ritualul de înconjurare și consacrare a exteriorului noului locaș de cult, momente pline de profunzime duhovnicească și semnificație teologică. A urmat, apoi, slujba de sfințire a interiorului bisericii, care a fost precedată de ceremonialul special de așezare a unor părticele de sfinte moaște, în piciorul mesei altarului, de către Înaltpreasfinția Sa, și săvârșirea Sfintei Liturghii.
În cuvântul său de învățătură, Înaltul Ierarh a arătat importanța deosebită pe care un lăcaș de cult îl are pentru viața de credință din parohie, ca centrul sacramental și moral al comunității de credință, simbol al valorilor noastre ortodoxe și românești, precum și semn al solidarității credincioșilor. Opera de edificare a unui nou locaș de cult presupune jertfă și dăruire, atât din partea clericilor, cât și din partea mirenilor, dar și coalizarea comunității întru aprofundarea sfințeniei și actualizarea memoriei înaintașilor care ne-au transmis, cu mari sacrificii, ortodoxia credinței. Chiar dacă trăim vremuri de restricții, credința nu trebuie să se împuțineze. Rolul Bisericii constă, în societate, în promovarea liniștii și a iubirii, mai ales acolo unde domină ura.
Cu acest prilej, ca o recunoaștere a vredniciei întru edificarea noului locaș de cult, Mitropolitul Nifon a conferit distincția de iconom stavrofor Pc. Pr. Ion Daniel Casandrescu.
La acest eveniment sacramental al Eparhiei noastre, au participat autorități locale și județene, parlamentari din județul nostru, dar și mulți credincioși din comună și din împrejurimi.
Așa cum este obiceiul liturgic ortodox, credincioșii prezenți, bărbați și femei, au intrat spre închinare, până seara târziu, în sfântul altar, această ocazie unică fiind posibilă numai în ziua târnosirii.
Reamintim că această nouă biserică parohială a fost construită, in ultimii 12 ani, în formă de cruce, cu o singură turlă pe naos şi pridvor închis, fiind pictat în tehnica fresco, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, prin efortul şi străduinţa preotului paroh Ion Daniel Casandrescu, cu sprijinul Consiliului Local al Comunei Moroieni, Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Secretaratului de Stat pentru Culte, prin contribuţia jertfelnică a enoriaşilor parohiei, dar și prin implicarea deosebită a membrilor Consiliului parohial. Un sprijin important a fost primit de la SC Romcif SA. Fieni, prin dl. director ing. Anton Rădulescu.
Pentru întreaga implicare, domnul Mihai Laurențiu Moraru, Primarul Comunei Moroieni, a primit Diploma mitropolitană de recunoștință din partea Înaltpreasfinției Sale.
BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI