TRUPUL NEÎNSUFLEȚIT AL ALPINISTEI CARE A MURIT DE ZIUA EI PE MUNTE, A FOST EXTRAS ABIA ASTĂZI DE SALVAMONTIȘTI

Silvia Murgescu, o alpinistă cu experiență din Brașov  și-a găsit sfârșitul la vârsta de numai 38 de ani înainte de a-și serba ziua de naștere. Femeia a plecat să parcurgă un traseu din Munții Bucegi, însă nu a mai dat niciun semn de viață. Familia a anunțat în scurt timp dispariția, iar salvamontiștii au pornit căutările în data de 12 ianuarie.

În dimineața zilei de 13.01., aceasta a fost reperată de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv, care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timpul necesar la dispoziție pentru a efectua operațiunile necesare, misiunea fiind întreruptă, din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranța elicopterului și a echipajului. În zilele de 14,15,16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfășurarea operațiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă și riscul de avalanșă din zonă) sau aeriană.”, se arată într-un mesaj transmis de Salvamont Prahova, pe pagina lor de Facebook.

De atunci și până astăzi, 1 februarie, trupul Silviei nu a putut fi extras de pe munte din cauza vremii nefavorabile.

„Misiune încheiată!
Trupul alpinistei a fost recuperat. Colaborare excelentă între echipajul IGAv al elicopterului 336, căruia îi mulțumim pentru profesionalism, și Salvamont.
Trei salvatori montani au fost inserati prin troliere la locul respectiv, au realizat punctele de amaraj necesare, au pregătit victima pentru troliere și apoi s-a realizat extragerea.” precizează Salvamont Prahova.