„TUDORIȚA” SAU „PAȘTELE CAILOR”, EDIȚIA 2022, TÂRGOVIȘTE

Comunitatea bulgarilor din Târgoviște păstrează cu sfințenie sărbătoarea Tudorița sau Paștele Cailor. Aceasta se desfășoară, potrivit tradiției, în prima sâmbătă din Postul Mare. Fiind oameni foarte credincioși, întreaga comunitate din cartierul Matei Voievod se adună încă de dimineață la Biserica ortodoxă Sfântul Nifon. Toată lumea poartă veșmintele de sărbătoare, straie cu valoare deosebită, mai ales că cele mai multe dintre aceste obiecte de port popular au peste o sută de ani.

Pâinea gătită special pentru Paștele cailor și sfințită de preot în această zi poartă denumirea de „concetă”. Fiecare stăpân împarte concetă cu calul său.

Fiind mari iubitori de cai, bulgarii din Târgoviște nu se despart de aceste animale, chiar dacă astăzi, foarte puțini dintre ei îi mai folosesc la muncile agricole. Paștele Cailor a devenit un bun prilej pentru a se mândri cu acești cai, în cadrul unui concurs.

Paștele Cailor ediția 2022 a fost organizată de Asociația Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște cu spijinul autorităților locale și județene cărora li s-au alăturat sponsori locali. Este una dintre manifestările culturale emblematice ale orașului fostă capitală, unde bulgarii grădinari harnici și pricepuți au întemeiat Cartierul Matei Voievod încă de la jumătatea secolului al XIX-lea.

Sărbătoarea atrage an de an numeroși spectatori, atât din rândul comunității târgoviștene și dâmbovițene, dar și din alte zone, fascinați de bogăția culorilor, de frumusețea veșmintelor și de tradițiile de la sud de Dunăre păstrate aici, în Muntenia.