UN ALTFEL DE SOLFEGIU LA LICEUL DE ARTE „BĂLAȘA DOAMNA” DIN TÂRGOVIȘTE

Un altfel de solfegiu la Liceul de Arte Bălașa Domna din Târgoviște! Clasa de teorie-solfegiu-dicteu coordonată de profesoara Maria Iancu a dovedit că lecțiile de teorie muzicală pot fi cât se poate de atractive, iar solfegiul poate fi adus pe scenă. Acompaniamentul la pian a fost oferit de profesorul George Rizea.

Un Altfel de Solfegiu” a însemnat o provocare pentru elevii care studiază disciplina Teorie – Solfegiu – Dicteu în cadrul Liceului de Arte ” Bălașa Doamna”, specializarea muzică. O provocare de a aduce solfegiul din sala de curs pe scenă ca piesă de concert. Activitatea și-a propus să evidențieze rolul solfegiului în formarea auzului și dezvoltarea gândirii muzicale necesare viitorului muzician, dar și să cultive dorința elevilor de a descoperi muzica prin intermediul activității de solfegiere, similar cu cititul unei poezii sau al unui text literar. Și pentru ca expunerea teoretică să fie convingătoare ne-am dorit să contribuim cu exemplul personal prin realizarea unui moment artistic inedit conceput în varianta unui aranjament coral pentru voci egale a 5 „solfegii” din cadrul lucrării muzicale „Suita de Solfegii” aparținând compozitorului american Ken Berg.
 De asemenea, ne-am dorit să încurajăm improvizarea și creația unor compoziții personale care să exploreze potențialul creativ al elevului. În acest sens, un exemplu muzical, compoziție proprie s-a bucurat de interpretarea elevelor: Dasiana Badea, Antonia Alexandrescu (clasa a X-a A), Sariana Petrea (clasa a V-a A), acompaniate la pian de eleva Sara Bărbuță (clasa a X-a A).
 A doua parte a activității „lectie-concert” s-a „mutat” în scenă prin intermediul unui grup de elevi (clasele a V-a A, a VI-a A, a VII-a A și a X-a A), aflați la clasa de Teorie-Solfegiu-Dicteu, prof. MARIA IANCU, care au interpretat 5 părți din cadrul lucrării „Solfege Suite”, după cum urmează: 1. Galop, 2. March, 3. Bolero, 4. Tango, 5. Waltz.
 Acompaniamentul pianistic s-a bucurat de interpretarea artistică excepțională realizată de către dl prof. GEORGE RIZEA, întregind astfel momentul muzical conceput sub forma unui concert de „solfegii”.