UN BUST AL POETULUI MIHAI EMINESCU A FOST DEZVELIT ÎN CAPITALA STATULUI MUNTENEGRU, PODGORIȚA

Un bust memorial dedicat poetului național Mihai Eminescu a fost dezvelit în capitala statului Muntenegru, Podgorița! În aceeași localitate există acum și o stradă cu numele unui oraș din România, strada Craiova. Acestea sunt o parte din rezultatele demersurilor diplomatice realizate de Ambasada României în Muntenegru, cu sprijinul autorităților din statul muntenegrean și al comunității de români de acolo.

La evenimentul de dezvelire a monumentului de for public, respectiv inaugurarea străzii Craiova, a participat o delegație din România din care au făcut parte primarul orașului Craiova, Lia-Olguța Vasilescu și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

Programul delegației României în Muntenegru a inclus și o Masă Rotundă pe teme economice cu participarea unor companii din România și Muntenegru. Evenimentul a fost organizat de Ambasada României în Muntenegru împreună cu Primăria Capitalei Podgorița, Camera Economică a Muntenegrului, Consulatul Onorific al Muntenegrului din România (Craiova) și Consulatul Onorific al României din Muntenegru (Danilovgrad).

Tematica acestei ediții a Forumului a vizat Industria alimentară și agricultura, sectorul Horeca, transporturile, pregătirea profesională, protecția mediului, construcțiile și alte domenii considerate de interes pentru un stat aflat în curs de dezvoltare, în perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Prin realizarea unor parteneriate în plan cultural și chiar economic, România și Muntenegru continuă, în fapt, o tradiție veche de secole. Unul dintre domeniile cu cea mai mare dezvoltare în Muntenegru este turismul, care asigură anual un procent important din PIB-ul țării.

Pentru a atrage și mai mulți turiști români în Muntenegru se încearcă înființarea unei linii directe de zbor între cele două țări.

În prezent, statul Muntenegru are un număr de 620 de mii de locuitori.