10 morți, 7 răniți și întrebări la care anchetatorii caută răspunsuri și vinovați! În urma incendiului de la secția ATI din Spitalul Județean Neamț s-a declanșat o amplă anchetă coordonată de Parchetul General, respectiv de procurorii Eduard Mihai Ilie și Marius Iacob, echipa care a investigat și incendiile de la Maternitatea Giulești și Clubul Colectiv. La ora redactării acestui articol, potrivit site-ului G4MEDIA.RO, anchetatorii desfășoară percheziții în birourile spitalului din Piatra Neamț.
Din declarațiile date de cadrele medicale (aflate în stare de șoc), presei, o primă ipoteză referitoare la cauza producerii incendiului este un injectomat, un aparat utilizat pentru administrarea medicației la anumite intervale orare.
“Un injectomat vechi era pus foarte aproape de sursa de oxigen. Era suprasolicitat, a făcut scurt, scânteie, probabil, dar fiind atât de aproape de sursă n-a luat mult ca totul să se aprindă”, a punctat un cadru medical pentru Libertatea.
O altă informație care poate da indicii referitoare la cauza procuderii incendiului este și aceea că în dimineața zilei de sâmbătă pacienții din cele două saloane afectate au fost mutați de la etajul 3 unde se aflau, la etajul doi, însă această mutare nu s-ar fi făcut cu avizul DSP.
Până la prezentarea oficială a unui raport privind cauzele care au dus la producerea incendiului, problemele identificate până acum în spitalul din Piatra Neamț pot fi găsite la multe alte spitale din țară.
Vechimea clădirii – într-o țară în care nu s-a construit niciun spital în ultimii 30 de ani- poate să reprezinte un factor favorizant de astfel de nenorociri. La Spitalul din Piatra Neamț sunt două corpuri de cllădire construite în anii 70, respectiv anii 20. Din cauza vechimii clădirii și a imposibilității adaptării ei la necesitățile de astăzi, ultima autorizație ISU eliberată pentru întreg spitalul datează din anii 80, 90. Etajele 2 și 3, acolo unde se află secția de terapie intensivă nu au primit autorizație de securitate împotriva incendiilor, dar funcționau și așa, la fel cum se întâmplă cu multe spitale, chiar școli și alte instituții publice din România aflate „în curs de autorizare”. O altă problemă o reprezintă instalațiile de stingere a incendiilor. În ultimii ani, acestea au fost instalate obligatoriu în orice hotel, dar în spitale, nu.
După nenoricirea produsă la ATI Neamț, Ministerul Sănătății a dispus demararea unor controale în toate secțiile de terapie intensivă din întreaga țară.
Dincolo de slaba finanțare a sistemului, lipsa investițiilor și improvizațiile pe care sunt nevoiți să le facă medicii pentru a avea cu ce lucra, în cazul acesta se verifică și modul în care și-au îndeplinit atribuțiile cei aflați în conducerea spitalului, respectarea protocoalelor și a procedurilor în vigoare.
„Au fost dispuse ordonanţele de efectuare a necropsiei victimelor. Au fost finalizate patru dintre necropsiile dispuse. Procedura medico-legală corespunde patologiei pentru care au fost tratate victimele – cazuri tip Covid. În salonul incendiat a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi vor fi ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării. Au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii Spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate şi alte înscrisuri. Au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile”, anunță Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.