Comunicat de presă
„INCOMPETENȚA ȘI IRESPONSABILITATEA ADMINISTRAȚIEI PSD NE COSTĂ PE NOI, DÂMBOVIȚENII, 340 DE MILIOANE DE EURO, PIERDEREA FINANȚĂRII EUROPENE ȘI ÎNCĂ 6 MILIOANE DE EURO, PENALITĂȚI CE VOR FI SUPORTATE DIN BUZUNARELE NOASTRE!
Constatăm că administrația pesedistă refuză cu încăpățânare demararea proiectelor mari de infrastructură, asumându-și chiar și riscul de a pierde banii aferenți finanțării proiectului, obligând locuitorii județului să plătească din buzunarele proprii sancțiunea de 6 milioane de euro pentru nerealizarea “Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Dâmbovița în perioada 2014-2020”. În acest fel PSD Dâmbovița continuă campania de menținere a județului nostru printre cele mai subdezvoltate județe din România.
Având în vedere situația financiară a județului singura șansă de a ne dezvolta o reprezintă aceste fonduri europene substanțiale de care administrația PSD NU VREA SĂ SE FOLOSEASCĂ. Oare de ce? Pentru că banii europeni nu se pot fura?
Ieri, prin implicarea activă a domnului Virgil Guran, președinte PNL Dâmbovița și consilier al Primului Ministru, a avut loc la sediul Guvernului României o întrunire de lucru între reprezentanții autorităților locale și premierul României, domnul Ludovic Orban, ministrul Fondurilor Europene, domnul Marcel Boloș și directorul general al Companiei Naționale de Investiții, doamna Manuela Pătrășcoiu, pentru a se identifica posibilitățile de deblocare a proiectelor cu finanțare europeană.
În cadrul întâlnirii membrii guvernului și-au arătat toată deschiderea și disponibilitatea de a repune pe tapet și de a nu pierde finanțarea pentru proiectul Companiei de Apă Târgoviște.
În acest sens, somăm public administrația PSD să demareze urgent procedurile aferente derulării acestui proiect. Amintim faptul că, dacă până la data de 1 septembrie proiectul nu va fi depus, pe lângă riscul pierderii finanțării în valoare de 340 de milioane de euro, se va impune și plata sancțiunii de 6 milioane de euro. Totodată, nerealizarea acestui proiect pune în pericol și proiectele viitoare, ce se vor afla sub sancțiunea incapacității administrației de a le implementa!
Mai sunt încă 9 săptămâni, timp în care, prin muncă, proiectul poate fi finalizat. În caz contrar, considerăm că nu au de ce să plătească cetățenii județului sancțiunea de 6 milioane de euro, acest prejudiciu pentru bugetul local ar trebui suportat de către cei care se fac vinovați.
Prin toate aceste demersuri realizate de către PNL Dâmbovița, sprijinim administrațiile care nu reușesc singure să implementeze proiecte europene, dar condiția definitorie pentru implementarea lor nu este reprezentată decât de dorința acestora de a face ceva pentru comunitățile pe care le reprezintă.
În afară de cele două proiecte majore care au fost relansate de către PNL Dâmbovița (proiectul ANL SAGRICOM și proiectul COMPANIEI DE APĂ TÂRGOVIȘTE), în atâția ani de mandat, primarul Cristian Stan nu a reușit demararea și finalizarea niciunui proiect important, de anvergura celor două.
Vom monitoriza îndeaproape, săptămânal, și vă vom informa despre evoluția proiectului Companiei de Apă, atât de important pentru comunitatea noastră.” – explică Biroul de presă al PNL Dâmbovița.
REPLICA LA “COMUNICATUL DE PRESA”, EMIS DE BIROUL PNL DÂMBOVIȚA
Ne bucura interesul manifestat de filiala PNL Dambovita pentru investitiile pe care le preconizam la CATD prin proiectul regional “ Sprijin pentru pregătirea Aplicației de finanțare și a documentațiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dâmbovița în perioada 2014 – 2020 ”finantat pe POIM, dorim însă să facem cateva precizari dupa cum urmeaza:
Proiectul a fost semnat si demarat in luna Mai 2018, avand termen de depunere a Studiului de Fezabilitate varianta preliminara in August 2019 si varianta finala in Octombrie 2019, ambele termene fiind respectate. Investitia estimata in preturi fixe, este de aproximativ 318 mil Euro fara TVA si cuprinde 57 UAT-uri, peste 1400 km de retele apa/canal, 16 statii de epurare precum si 25 de gospodarii de apa. Lucrarile de executie sunt cuprinse in 19 de CL-uri (contracte de lucrari). Precizam faptul ca la finele anului 2019 Studiu de Fezabilitate a fost avansat catre AM-POIM din cadrul MFE, actualmente aflandu-se in evaluarea expertilor AM/BEI fiind intr-un stadiu avansat de analiza a indicatorilor tehnico-economici precum si a investitiilor si solutiilor tehnice aferente planului investitional. Precizam ca procedura de mediu a fost demarata in cursul lunii Iunie si avem incredere ca va fi si finalizata prin obtinerea Acordului de Mediu in termenul maxim de 90 de zile conform legislatiei in vigoare, pentru a putea permite semnarea Contractului de Finantare in cursul lunii Septembrie/Octombrie 2020.
Fata de Comunicatul Biroului PNL, NU ne este clara implicarea Companiei Nationale de Investitii si modalitatea prin care ar putea sa deblocheze proiectul la care face referire, tinand cont ca CNI nu este parte din contractul de finantare semnat de CATD si MFE privind Sprijinul in Elaborarea Aplicatiei POIM pe de o parte, pe de alta parte termenele impuse de legislatia in vigoare atat cea de mediu, cat si cele pentru obtinerea avizeler precum si a CU-urilor, trebuiesc respectate de catre toate institutiile statului deci implicit si de CNI, doar daca CNI nu cunoaste vreo cale mai simpla, ocazie cu care le-am multumi daca ne-ar impartasi-o si noua. Din Contractul de finantare semnat de CATD cu MFE, nu avem un termen de decadere asa cum este stipulat in Comunicatul PNL, atata ca intarzierea aprobarii Aplicatiei de Finatare ar proiecta finantarea investitiei in exercitul financiar urmator, respectiv POD. Referitor la penalitatea de 6 mil euro pretinsa in comunicatul PNL, din Contractul de finatare semnat de CATD cu MFE privind Sprijin in Elaborarea Aplicatiei de finantare POIM, nu exista absolut nicio clauza penala care sa faca referire la 6 mil sau la orice alta valoare privind intarzierea aprobarii Aplicatiei de Finatare . Am dori sa cunoastem si noi care este fundamentul legal si/sau procedural prin care in Comunicatul la care facem referire s-a vehiculat penalitatea de 6 mil, atata timp cat ea nu exista ca si clauza contractuala in Contractul de Finatare .
Fata de cele de mai sus CATD isi reitereaza cu hotarare angajamentul ca investitia care face obiectul Aplicatiei POIM sa fie finalizata si aprobata in cursul luni Septembrie/ Oct fiind una dintre primele 10 aplicatii de fintarea aprobata de catre Comisia Uniunii Europene pe axa 3.2 POIM pana la aceasta ora in Romania.
BIROUL DE PRESA AL COMPANIEI DE APA TARGOVISTE DAMBOVITA