UNIȚI PENTRU UCRAINA – Єдині за Україну – United for Ukraine! GRUPUL DE PE FB CARE VINE ÎN AJUTORUL REFUGIAȚILOR!

Români din țară și din străinătate au sărit în ajutorul refugiaților din Ucraina, dând dovadă de o solidaritate fără precdent. Foarte mulți dintre acești voluntari și-au oferit sprijinul prin intermediul Grupului constituit pe FB, UNIȚI PENTRU UCRAINA – Єдині за Україну – United for Ukraine!

Ieri dimineață grupul avea aproape 40 de mii de membri, acum are peste o sută, iar numărul lor crește. Aici se pot organiza mai bine toți cei care au posibilitatea de a caza familiile care fug din calea războiului, ori de a le oferi transport, hrană, chiar bilete de avion pentru cei care vor să plece spre alte țări, sau orice tip de ajutor poate fi dat în condițiile acestea. Foarte mulți au mers la graniță și au preluat cu mașinile lor personale familii care intrau în țară pentru a le transporta către zonele unde li se oferea cazare. Alții au ajutat în calitate de translatori, fiind nevoie de vorbitori de limbă ucraineană. Pentru o mai bună coordonare, pe grup sunt direcționați către completarea unor formulare.

Grupul este destinat voluntarilor, donatorilor, tuturor celor care vor să se implice să-i ajutăm pe vecinii noștri din Ucraina afectați de invazia Rusiei. Dragi ucraineni, găsiți ajutor de încredere la românii de aici!
Група розрахована на волонтерів, донорів, усіх, хто хоче долучитися до допомоги нашим сусідам в Україні, які постраждали від російського вторгнення. Шановні українці, знайдіть тут надійну допомогу від румунів!
Cine poate ajuta cu cazare, transport etc. vă rog, înscrieți-vă în formular: https://vladgheorghe.ro/inscriere-voluntari-uniti-pentru…/
Cei care au nevoie de ajutor, vă rog, înscrieți-vă aici / якщо вам потрібна допомога, реєстрація тут / Those who need help, please sign up here: https://vladgheorghe.ro/ajutor-pentru-refugiatii-ucraineni/
Fondatorul grupului este Vlad Gheorghe, europarlamentar din anul 2020, ales pe listele USR PLUS. Pe pagina sa de FB, acesta a precizat:
Am făcut grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA – Єдині за Україну – United for Ukraine pentru că știam că va fi nevoie de ajutor. Dar ce se întâmplă de ieri, de când Putin a invadat Ucraina și vecinii noștri și-au părăsit casele de teama bombelor este excepțional.
Zeci de mii de români s-au înscris pe grup, mii s-au înscris deja ca voluntari – își pun casele la dispoziția ucrainenilor, sunt șoferi care fac curse să aducă oamenii la granițele cu România, se oferă alimente, haine, chiar locuri de muncă.
Sunt Oameni care ajută Oameni, este o revărsare de solidaritate nemaivăzută care este primită cu recunoștință și iubire frățească de vecinii noștri care fug de războiul stârnit de un dement.
Redau mai jos mesajul unei ucrainence, postat pe grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA – Єдині за Україну – United for Ukraine – este încă în Ucraina și nu o să-i dau numele:
”Dragi prietenii nostri din Romania! Va multumim mult pentru ajutor. Ieri am vazut razboi de prima oara si mi-a fost frica. Sincer nu vreau sa plec de acasa si cred ca nu o sa-mi trebuie. Dar daca o sa fie foarte dificil si nu o sa mai am nicio posibilitate sa locuiesc in orasul meu (sunt din sudul Ucrainei) o sa ma duc in Romania cu toata familia mea.
Imi cer scuze daca am facut ceva greseli gramaticale, romana nu e limba mea materna. Dar vreau sa va multumesc din nou. Ajutorul vostru este foarte valoros pentru noi.
Draga Romania, te iubim cu toata inima sincera!  Impreuna suntem puternici
Să fie pace!