UNIVERSITATEA „VALAHIA” DIN TÂRGOVIȘTE A SĂRBĂTORIT 30 DE ANI DE LA ÎNFIINȚARE

Universitatea „Valahia” din Târgoviște a sărbătorit 30 de ani de la înființare. Cu acest prilej aniversar, în Amfiteatrul „Paraschiv Vagu” din Campusul universitar a fost organizată o ceremonie festivă, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor locale și naționale, rectori, profesori și studenți ai universității târgoviștene și ai universităților din țară.

Ceremonia fost deschisă de rectorul universității, conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu, care în alocuțiunea sa “Universitatea Valahia din Targoviste – 30 de ani. Calitate academică, provocări, performanţă şi determinare” a vorbit despre bilanțul anilor aniversați, prilej de omagiu și recunoștință față de înaintașii noștri, dar și despre reușitele obținute și proiectele de viitor.

Mesajul rectorului Universității „Valahia”, conf. univ. dr. Laura Monica Gorghiu: „Da, parcă ieri am celebrat 25 de ani de existenţă ai universităţii noastre.  Timpul a zburat, doar ce am clipit şi iată că ne aflăm din nou în moment de mare bucurie, sărbătorind azi 30 de ani de construcție instituțională, în care Universitatea ”Valahia” din Târgoviște a devenit o instituție  modernă şi competitivă în spaţiul învăţământului superior românesc, bine ancorată în mediul socio – economic și cu vizibilitate internaţională.” Rectorul Laura Gorghiu a vorbit și despre cum s-a dezvoltat universitatea și obiectivele vizate: „Astăzi, putem spune cu siguranţă că am depășit de ceva timp etapa „adolescenței” și suntem o universitate comprehensivă, antreprenorială, în plină dezvoltare, care construieşte două dintre cele mai moderne campusuri din țară. Ne putem mândri că suntem o instituţie ce promovează excelenţa în educaţie şi performanţa în cercetare, aceasta datorându-se priceperii şi dedicaţiei corpului profesoral, efortului şi competenţelor personalului de cercetare, implicării personalului administrativ, precum şi dorinţei studenţilor noştri de a reuşi.

Cum arată, optimist vorbind, în timpurile noastre, Universitatea „Valahia” la 30 de ani? Suntem o instituţie care a plecat în 1992 cu două specializări şi are astăzi o ofertă educaţională care cuprinde 40 de programe de studii universitare de licenţă, 39 de programe de studii universitare de master si 6 domenii de doctorat. Avem un Institut de cercetare stiinţifică şi tehnologică multidisciplinară dotat la standarde europene, cu realizări deosebite la nivel mondial. (…)

Elementul esenţial către care trebuie să ne orientăm este acela de apartenenţă la elita academică. Nu oricine poate deveni o elită, desigur! Dar orice cadru didactic sau cercetător trebuie să aspire să ajungă cât mai sus! Calea, drumul spre ideal, poate fi mai important uneori decât atingerea idealului! Iar acest lucru nu se poate realiza decât prin muncă serioasă, profesionalism și dedicație. Meseria de profesor sau cercetător se impune a fi dublată de o aspirație pentru atingerea unei vocații profesorale. Este precum trecerea de la profesor la maestru. Poate că unora li se pare imposibilă această trecere! Dar nimic nu ne împiedică să nu încercăm! Avem toate instrumentele, cadrul instituțional, condițiile materiale, avem așadar șansa extraordinară de a face parte din cea mai înaltă formă de instituție culturală, Universitatea!

Felicitări și gânduri bune cu prilejul acestui moment aniversar au fost adresate și de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit al Tîrgoviștei Nifon Mihăiță, al cărui mesaj a fost rostit de Pr. Marian Vîlciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației.

O diplomă de recunoaștere pentru eforturile depuse și contribuția la întemeierea universității, prin semnarea Hotărârii de Guvern nr. 288/ 1992, a primit domnul Theodor Stolojan, fost prim-ministru al României, care a rememorat, cu emoție, momente și trăiri de la înființarea universității.

La eveniment au fost prezenți și au primit diplome de onoare rectorii Universității „Valahia” din Târgoviște: prof. univ. dr. Ion Cucui și conf. univ. dr. Călin Dinu Oros. Din păcate, primul rector al universității, prof. univ. dr. doc. Florea Oprea a trecut la cele veșnice, dar amintirea acestuia va dăinui mereu în inimile generațiilor de profesori și studenți.

De asemenea, s-au acordat diplome aniversare și au rostit mesaje de înaltă apreciere: Daniela Burghilă, Director general al Direcției Învățământ Universitar din cadrul Ministerului Educației, conf. univ. dr. Claudia Gilia, Prefect al județului Dîmbovița, Daniel Cristian Stan, Primarul Municipiului Târgoviște, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, rector al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Vicepreședintele Consiliului Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, domnul prof. univ. dr. ing. Valentin Năvrapescu, a transmis urările și mesajul de considerație din partea Consiliului Național al Rectorilor, și tot din partea Agenției, domnul prof. univ. dr. ing. Marius Gabriel Petrescu a înmânat Certficatul care atestă calificativul „Grad de Încredere Ridicat”, obținut în anul 2021, ca urmare a evaluării instituționale.

O alocuțiune plină de emoție și de prețuire față de întreaga comunitate academică, față de generațiile de ieri și de mâine, a fost rostită de prof. univ. dr. Constantin Pehoiu, Președintele Senatului Universitar.

Au fost prezenți și au transmis mesaje de felicitare și prețuire rectori și reprezentanți ai universităților din Oradea, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Petroșani, Târgu Jiu, Pitești, Ploiești, Brașov, Bacău, Galați și București.

Programul aniversar a mai cuprins trei evenimente distincte:

  • Ședința festivă a Senatului universitar, în cadrul căreia s-a acordat titlul de Membru de onoare al Senatului Universității „Valahia” din Târgoviște domnului ec. Corneliu Ștefan, Președintele Consiliului Județean Dâmbovița și de asemenea, s-a acordat titlul de Professor Honorificus următoarelor cadre didactice: Gheorghe Sbârnă, Ion V. Popescu, Horia Andrei, Gheorghe Gheorghiu și Nicolae Olariu.
  • Lansarea de carte a domnului Theodor Stolojan, fost prim-ministru al României, intitulată „Decizii, controverse, mituri în economie și politică 1961-1920”.
  • Lansarea de carte a domnului Ivan Vasile Ivanoff „Necesitatea și importanța contenciosului administrativ”, în cadrul Conferinței internaționale „Societatea bazată pe cunoaștere. Norme, valori și repere contemporane”, organizată de Facultatea de Drept și Științe Administrative.

BIROU IMAGINE ȘI COMUNICARE UNIVERSITATEA „VALAHIA”