VIKTORIA, FETIȚA DIN UCRAINA CARE A INVENTAT O POVESTE CU ÎNGERI, PENTRU A FACE FAȚĂ TRAUMEI.

Viktoria, fetița din Ucraina care a inventat o poveste cu îngeri, pentru a face față traumei. Salvați Copiii România deschide în Galați primul Centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina. 

 • La doar 7 ani, Viktoria a trecut prin experiența traumatizantă a războiului și a pierderii casei. Locuia cu mama și bunica ei în Harkiv, când au început bombardamentele. Fetița dormea și când zgomotul exploziilor a trezit-o, pe jos, în cameră, erau pene albe. Și-a inventat o poveste, pentru a putea face față, la vârsta ei, traumei: erau pene de la îngerii care ne-au protejat, povestește Viktoria. Astăzi, este inclusă în programul de asistență umanitară al Salvați Copiii România.
 • Din data de 15 martie, Salvați Copiii România a organizat în Vama Isaccea Bucătăria mobilă, care furnizează aproximativ 800 de porții de mâncare caldă pe zi (trei feluri), oferind, până în prezent, peste 000 de meniuri zilnice.
 • De la declanșarea acestei crize până în prezent, Salvați Copiii a oferit pentru387 de persoane, dintre care 78.240 de copii ucraineni și 58.147 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse) sprijin umanitar, asistență juridică și educațională, precum și psihologică.

Galați, 29 iunie 2022: 9.287 de copii și 11.403 de adulți au primit asistență umanitară complexă,  prin echipele Organizației Salvați Copiii, la nivelul județelor Tulcea și Galați, de la începutul invaziei militare din Ucraina. Salvați Copiii înființează în Galați primul Centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate din Ucraina.  

Salvați Copiii a oferit, până acum, pentru 136.387 de persoane, dintre care 78.240 de copii ucraineni și 58.147 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse) sprijin umanitar, asistență juridică și educațională, precum și psihologică. Au fost distribuite 11.610 tichete sociale pentru familiile cu copii, iar 3.828 de persoane (1.276 de familii) au fost înregistrate în programul de asistență financiară pentru a primi suport pentru o periodă de 3 luni.

Organizația Salvați Copiii a fost prezentă la punctele de trecere a frontierei din Giurgiulești și Isaccea încă din prima zi din care refugiații din Ucraina au ajuns pe teritoriul României, evaluând constant nevoile și oferind asistență umanitară.

Echipele de teren ale organizației asigură alimente, suport emoțional, comunicare în limba ucraineană, consiliere cu privire la drepturile legale ale refugiaților, respectiv procedura de azil, colaborând cu reprezentanții autorităților prezente la frontieră (Inspectoratul General pentru Imigrări și Poliția de Frontieră).

Cu acordul reprezentanților Poliției de Frontieră, a fost amenajat la Isaccea un spațiu special pentru mamele cu copii sugari, unde sunt distribuite alimente, jucării, pampers, suzete, biberoane, șervețele umede, cărucioare, port-bebe-uri, termosuri cu apă caldă, articole de vestimentație/încălțăminte, cartele telefonice etc.

La Isaccea, a fost oferit sprijin unui număr de 8.701 copii și 10.907 adulți, mame, persoane vulnerabile, bărbați cu derogare medicală, dar și alte persoane care sunt rude apropiate ale copiilor. De asemenea, s-a încheiat o colaborare prin care se oferă mâncare caldă gratuită persoanelor care tranzitează vama. Astfel, din data de 15 martie, Salvați Copiii România a organizat în Vama Isaccea Bucătăria mobilă, care furnizează aproximativ 800 de porții de mâncare caldă pe zi (trei feluri), oferind, până în prezent, peste 82.000 de meniuri zilnice.

De asemenea, Salvați Copiii a acordat asistență în Centrul Regional de Cazare și Proceduri pentru Solicitanți de Azil Galați, dar și în afara centrului, pentru 790 de persoane 446 de copii și 344 de adulți. Pentru toți copiii au fost desfășurate activități recreative în Camerele Copiilor amenajate de Salvați Copiii, dar și în spațiile de joacă organizate în aer liber. Toate familiile au primit alimente, articole vestimentare, încălțăminte sau produse de igienă și au beneficiat de consiliere informațională. De asemenea, Salvați Copiii a început să distribuie persoanelor asistate tichete sociale, pentru ca acestea să-și poată procura cele necesare în funcție de propriile nevoi.  Echipele mobile ale Organizației Salvați Copiii au oferit, în Tulcea și Galați, tichete sociale și consiliere informațională pentru 292 de persoane140 de copii și 152 de adulți.

 „La patru luni de la începerea războiului la scară largă, constatăm o nevoie crescută de a sprijini persoanele care doresc să se stabilească pentru o perioadă mai lungă în România. Ei au nevoie în special de informații, îndrumare și consiliere pentru a accesa drepturile și serviciile disponibile pentru ei, cum ar fi accesarea sistemului de învățământ, a serviciilor medicale, a locurilor de muncă și, de asemenea, accesarea serviciilor de consiliere emoțională”, a precizat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

 Înființarea și funcționarea Centrului de consiliere și informare de la Galați sunt susținute cu sprijin financiar din partea Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe.

 ANALIZA SALVAȚI COPIII ROMÂNIA

Conform analizei Salvați Copiii, la care au participat 1.178 de cetățeni ucraineni, din care 87% alți reprezentanți legali ori rude ale copiilor refugiați din Ucraina și aflați în România, beneficiari ai programelor de sprijin Salvați Copiii, nevoile pe care familiile ucrainene le resimt și pe care nu le pot acoperi sunt legate de:

 • costurile medicale și accesul la servicii medicale (62%), ceea ce înseamnă, concret, procurarea de medicamente, sprijin psihosocial pentru copii și adulți, protecția medicală a copiilor cu afecțiuni medicale, sprijin pentru înregistrarea copiilor la medicul de familie, oferirea de consiliere și acompaniere la instituțiile medicale;
 • bunuri non-alimentare (55%), obiecte de uz imediat, casnic sau personale (îmbrăcăminte, încălțăminte) sau destinate comunicării prin telefon, alte cumpărături cotidiene etc.;
 • plata chiriei (46%) sau a utilităților pentru locuințele în care se află în diferite localități ale țării;
 • realizarea de economii pentru cheltuieli neprevăzute (40%), ceea ce ar crea un sentiment de minimă siguranță în contextul actual al totalei imprevizibilități a situației din Ucraina și țările europene;
 • cheltuielile destinate îngrijirii și educației copiilor (32%), cum ar fi rechizitele, tabletele școlare ori alte lucruri specifice activităților recreative, părinții ucraineni preocupându-se de integrarea educațională a copiilor lor pe timpul verii și pentru anul școlar viitor 2022-2023;
 • procurarea hranei zilnice (26%);
 • cheltuielile de transport (26%), inclusiv combustibil ori întreținerea mașinilor proprii;
 • produse igienico-sanitare pentru copii și ceilalți membri de familie (19%);
 • procurarea apei (8%).

 

Salvați Copiii va deschide centre de consiliere și informare în cinci zone principale (București, Galați, Iași, Suceava, Baia Mare) în care copiii și familiile sunt cazați și decid să rămână temporar sau semi-permanent. În aceste spații vom oferi consiliere și informare, management de caz, consiliere psiho-socială, activități pentru copii și adolescenți, suport material și financiar.

 

DATE DE CONTEXT

În România, de la declanșarea acestei crize (24 februarie), la nivel național, au intrat 1.334.679 de cetățeni ucraineni. Pe teritoriul României sunt, în acest moment (date la 15 mai 2022), 87.120 de cetățeni ucraineni. Dintre cei care au ales să rămână pe teritoriul României, 4.358 au solicitat azil și 42.816 au permise de ședere temporară.

 

De la declanșarea acestei crize până în prezent, Salvați Copiii a oferit pentru 136.387 de persoane, dintre care 78.240 de copii ucraineni și 58.147 de adulți (femei, vârstnici, bărbați cu derogare medicală, familii extinse), sprijin umanitar, asistență juridică și educațională, precum și psihologică.