VOTARE ÎN FAȚA CAMEREI VIDEO ÎNTR-O SECȚIE DIN DÂMBOVIȚA! A INTERVENIT POLIȚIA!

Astăzi, 27 septembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-șef de poliție Monica Dajbog, a susținut o declarație de presă cu privire la activitățile efectivelor MAI în contextul desfășurării alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din data de 27 septembrie 2020.

Regăsiți, mai jos, textul declarației:

 “Vă mulțumim pentru prezența la această declarație de presă referitoare la misiunile desfășurate de efectivele MAI și la modul de soluționare al sesizărilor de incidente electorale, aflate în competența MAI, înregistrate până în prezent.

Pentru început, vreau să precizez că până la această oră procesul electoral s-a desfășurat fără producerea unor incidente deosebite de ordine publică.

Au fost înregistrate 96 de sesizări referitoare la posibile fapte care au legătură cu procesul electoral.

Toate sesizările sunt verificate cu promptitudine. Până acum, un sfert dintre semnalări nu s-au confirmat, iar 48 sunt în curs de verificare.

Au fost constatate 16 fapte contravenționale pentru care s-au aplicat amenzi în valoare de 8.700 de lei şi 4 avertismente scrise.

S-au primit sesizări cu privire la 9 infracțiuni, pentru care sunt cercetate 5 persoane.

Cele mai multe sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, turism electoral, fotografierea sau filmarea buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, coruperea alegătorilor, vot multiplu, sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare sau în perimetrul de 500m să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral.

 Permiteți-mi să vă prezint și câteva exemple:

În sectorul 5 din București, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, într-o secție de votare, se distribuiau mai multe buletine de vot pentru primar general şi primar de sector către anumiţi votanţi. Aspectele sesizate nu se confirmă.

În Ilfov, polițiștii au aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare de 3.000 de lei, pentru ”comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare”.

 Într-o secție de votare din Vadu Lat, județul Giurgiu, a fost sesizat faptul că un reprezentant al secției de votare sugerează votanților cu cine să voteze. În urma cercetărilor, s-a constatat că aspectele sesizate nu se confirmă, apelantul fiind sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei.

Polițiștii din Dâmbovița au fost sesizaţi cu privire la faptul că la o secţie de votare este montată o cameră de supraveghere video. Au fost dispuse măsuri pentru acoperirea obiectivului camerei de supraveghere. De asemenea, având în vedere aspectele sesizate, poliţiştii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de violare a confidenţialităţii votului.

În județul Timiș, reprezentantul unui partid politic a sesizat prin 112 faptul că a primit două buletine de vot pentru funcția de primar, dintre care unul avea deja aplicată ștampila pe un anumit partid politic. Se efectuează verificări.

La o secție de votare din localitatea dâmbovițeană Hulubești, s-a sesizat faptul că un candidat la funcția de primar influențează alegătorii.  Și în acest caz se fac verificări.

În Caraș-Severin, polițiștii fac cercetări pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe după ce în fața unei secții de votare a izbucnit un conflict spontan între două persoane.

În același județ, a fost primită o sesizare referitoare la faptul că la două secții de votare votanții intră în cabina de vot cu însoțitor. Au fost identificate mai multe persoane din localitatea respectivă care ar fi însoțit alegători în cabina de vot cu permisiunea președintelui secției de votare. Se continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de coruperea alegătorilor.

La o secție de votare din Costinești, procesul electoral a fost suspendat pentru o oră după ce un votant a descoperit o greșeală de tipărire pe buletinele de vot. Procesul de votare a fost ulterior reluat.

Polițiștii din Năvodari au fost sesizați cu privire la faptul că la o secție de votare unul dintre votanți ar fi distrus mai multe buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că un bărbat ar fi primit câte un buletin de vot în plus și, după ce ar fi aplicat ștampila cu mențiunea Votat, ar fi constatat acest lucru, moment în care ar fi rupt cele două buletine de vot în plus. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri.

În localitatea Cungrea din județul Olt, un bărbat a votat cu actul de identitate al concubinei, fără ca membrii secției de votare să observe acest lucru. După aproximativ 20 de minute a revenit cu propriul act de identitate. Se fac verificări.

La Sighet, Maramureș, structurile de specialitate ale MAI efectuează verificări după ce în presă au apărut informații privind cumpărarea de voturi.

De asemenea, au fost înregistrate mai multe sesizări de așa-zis turism electoral, toate fiind de urgență verificate. Vă reamintesc că pentru prevenirea acestor fapte, efectivele MAI organizează filtre rutiere în toată țară.

 

Am avut și un caz medical la o secție de votare din Bistrița-Năsăud, unde un bărbat a leșinat și în cădere a suferit un traumatism cranian. În acest caz a intervenit echipajul de terapie intensiva mobilă SMURD.

De asemenea, în Prahova procesul de votare s-a întrerupt din cauza unor probleme privind alimentarea cu curent electric.

 

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân la datorie pe toată perioada desfășurării procesului electoral, pentru a verifica punctual, cu celeritate, orice sesizare privind încălcarea legii și pentru a stabili existența aspectelor semnalate. Acolo unde situația o va impune, vor fi luate toate măsurile prevăzute de lege.

Următoarea declarație de presă va avea loc la ora 15.00.”