VOUCHERE CULTURALE PENTRU ELEVI

Un proiect legislativ care prevede acordarea de vouchere culturale pentru elevi, de cel putin 250 de lei, a fost deja adoptat de Senat.

Conform proiectului legislativ, nivelul minim al sumelor acordate anual de institutiile publice centrale, sub forma bonurilor culturale, unui elev din invatamantul preuniversitar va fi de 250 de lei.
Valoarea nominala a unui bon cultural va fi de 5 lei sau un multiplu de 5, dar nu mai mare de 50 lei.
Fiecare bon cultural va mentiona:
a) numele si adresa emitentului;
b) valoarea nominala a bonului;
c) perioada de valabilitate a utilizarii bonului;
d) spatiu pentru inscrierea numelui, prenumelui, codului numeric personal ale salariatului care este in
drept sa utilizeze bonul;
e) interdictia de a fi utilizat pentru achizitionarea de alte bunuri/servicii.
Bonurile culturale vor putea fi folosite pentru:
a) carti pe suport de hartie, in format digital sau carti audio;
b) bilete si abonamente pentru reprezentatii la teatru, opera, opereta, balet, dans, circ;
c) bilete pentru accesul la expozitii/galerii de arta, in muzee, la targuri/festivaluri de arta, parcuri naturale, monumente;
d) cursuri de arta (balet, muzica, pictura, sculptura, dans, coregrafie, retorica, actorie, regie, scenografie, canto, grafica, arta fotografica, arta decorativa, mestesuguri traditionale, artele circului);
e) ateliere/workshopuri de arta;
f) abonamente la biblioteci, publicatii cu caracter literar.
„Implicarea defectuoasa a autoritatilor nationale si locale din Romania in procesul de educare prin arta si cultura a elevilor a avut ca efect scaderea dramatica a abilitatilor culturale in randul tinerilor, accentuarea analfabetismului functional, dar si inlocuirea cu un divertisment de masa facil, aflat in contradicţie cu educaţia de calitate. Interesul pentru carte, teatru, opereta sau alte alte medii de exprimare culturala, este blocat, de cele mai multe ori, de lipsa posibilitatilor financiare, peste 32% dintre copii traind sub pragul saraciei.
Data fiind responsabilitatea care ii revine statului de a asigura respectarea drepturilor fundamentale consemnate, in acest caz, accesul la cultura, se considera oportuna stimularea educatiei prin cultura reala prin oferirea unor vouchere culturale dupa modelul statelor europene”, este mentionat in expunerea de motive a proiectului legislativ.
Pentru ca proiectul legislativ sa fie adoptat si pus in aplicare, el trebuie sa treaca de Parlament, sa fie promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial.