ZI LIBERĂ DE LA SERVICIU PENTRU RECENSĂMÂNTUL ONLINE

Pe data de 1 februarie, s-a dat startul unui eveniment sociologic extrem de important, Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor din România. Acesta se va desfășura în mai multe etape, începând cu preluarea datelor din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021, urmată de autorecenzarea prin metoda CAWI (online), care va avea loc, în intervalul 14 martie – 15 mai 2022, și încheindu-se cu colectarea datelor de către recenzori, cu ajutorul tabletelor, prin interviuri faţă în faţă, desfășurate în intervalul 16 mai – 17 iulie 2022.

Noutatea recensământului actual nu ține doar de faptul că se va face exclusiv online ci și de acordarea de către angajator a unei zile libere plătite, pentru salariaţii care vor alege să-și creeze un cont și să se autorecenzeze, pe platforma pusă la dispoziție de autorități. Regulile privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România, cuprinse în OUG nr. 19/2020, stabilesc acordarea acestei zile libere suplimentare, pentru încurajarea utilizării cu predilecţie a acestei metode de recenzare.

Angajatul va dovedi faptul că s-a autorecenzat online, prin prezentarea către angajator a codului de confirmare a încheierii cu succes a procedurii.

”Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluția informatică funcțională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ RPL2021.(3) Angajatorii persoanelor care fac dovada autorecenzării on-line au obligația de a le acorda acestora ziua liberă, plătită, la o dată stabilită de comun acord cu persoanele îndreptățite. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării.”, se arată în OUG oug 19/2020, la articolul 49

Facem precizarea că această zi liberă plătită se acordă unui salariat, în baza depunerii unei cereri, însoțită de codul de confirmare, o singură dată, indiferent dacă o persoană a realizat autorecenzarea online numai pentru sine sau şi pentru alţi membri ai gospodăriei, sau orice alte persoane.

 

 

Lixandru Marius

Inspector Șef