ZIUA MONDIALĂ A SECURITĂȚII ȘI SĂNĂTĂȚII LA LOCUL DE MUNCĂ

Data de 28 aprilie marchează „Ziua mondială a Securității și Sănătății la locul de Muncă”, eveniment organizat în fiecare an de Organizația Internațională a Muncii, care aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a activității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale.

Cu acest prilej, ITM Dâmbovița a organizat, astăzi, o întâlnire cu mass-media, cu angajatorii dâmbovițeni și cu serviciile externe de prevenire si protectie abilitate, propunând o dezbatere pe o temă actuală – „Securitatea și Sănătatea în muncă în era digitală”. Discuțiile și prezentările au urmărit creșterea gradului de sensibilizare, cu privire la impactul noilor tehnologii digitale asupra muncii și a locurilor de muncă și la provocările și oportunitățile asociate în materie de securitate și sănătate în muncă (SSM).

Sub presiunea pandemiei, ne-am adaptat și am învătat să utilizam mai des tehnologia digitală în viata de zi cu zi. Cu atat mai mult, în activitatea profesională este necesară adaptarea la nou, integrarea în lumea “dosarului digital” fiind absolut necesară. Toti trebuie să fim constienti de rolul digitalizării în activitatea profesională si totodată să fim deschisi către aceasta nouă provocare…DIGITALIZAREA (…)Sistemele bazate pe inteligență artificială și robotica avansată transformă modul în care este proiectată și desfășurată munca oamenilor. Acest lucru are implicații pozitive semnificative, nu numai pentru productivitatea întreprinderilor, ci și pentru SSM. De exemplu, lucrătorii pot fi scoși din mediile și sarcinile periculoase, iar volumul de muncă poate fi optimizat. Aceste sisteme pot efectua sarcinile cu risc mare sau sarcinile repetitive necreative, care sunt asociate cu o serie de riscuri tradiționale și emergente legate de SSM, lăsând lucrătorilor sarcinile cu risc mic și sarcinile de muncă productive sau chiar creative.”, a precizat în acest context George Stoica, inspector de muncă SSM, în cadrul ITM Dâmbovița.

Pe lângă discuțiile despre activitatea de SSM în contextul noilor tehnologii, inspectorul șef adjunct SSM, Amalia Bosnea a adus în discuție și problema accidentelor de muncă, a modului în care acestea pot fi evitate și cum trebuie transmise către Inspectoratul Teritorial de Muncă, generând o amplă dezbatere pe acest subiect. De altfel, acest aspect este unul pentru care ITM Dâmbovița face efoturi continue de informare a angajatorilor și muncitorilor, din dorința de a reduce la minimum evenimentele nedorite.

Eu vă vorbesc din punctul de vedere al reprezentantului unei instituții care a primit de la inceputul anului până în prezent peste 70 de informări privind evenimente de muncă, survenite în județul Dâmbovița. Nimeni nu își dorește astfel de evenimente, nici salariații, nici dumneavoastră, nici noi, dar dacă noi, în această situație, putem, pe linie de prevenție, doar să vă informăm și să vă sfătuim, dumneavoastră și angajații aveți un rol activ în prevenirea acestor evenimente. Rol pe care trebuie să vi-l asumați și să nu faceți rabat de la nimic – de la instruiri, de la echipamente de protecție, de la controale medicale, de la utilaje conforme și verificate periodic – pentru a reuși să minimizăm riscurile activităților realizate în județul Dâmbovița.

Cât despre Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița, vom face eforturi ca și până acum să vă venim în întâmpinare cu informații la zi, să vă ușurăm pe cât posibil munca și să vă batem pe umăr, inițial prietenește, iar dacă altfel nu se poate chiar cu sancțiuni, atunci când uitați că miza activității SSM este sănătate oamenilor care vă aduc profit și chiar viața lor. Iar acesta este un preț pe care nimeni nu dorește și nu trebuie să-l plătească!”, a transmis inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru.

Despre responsabilitatea pe care o au angajații în evitarea accidentelor de muncă a vorbit inspectorul SSM, Mihaela Spilcă în prezentarea sa, „Să implementăm un mediu de muncă sigur și sănătos”.

Implementarea unui mediu de muncă sigur și sănătos nu este doar responsabilitatea angajatorilor, ci și a angajaților. Aceștia trebuie sa fie conștienți de riscurile la locul de muncă și să ia toate măsurile necesare pentru a evita accidentele și a-și proteja sănătatea. Acest lucru include utilizarea corecta a echipamentelor de protectie, respectarea procedurilor de muncă și raportarea oricăror probleme de siguranță la locul de muncă.

In concluzie, un mediu de muncă sigur și sănătos este crucial pentru sănătatea și siguranța angajaților, precum și pentru productivitatea si satisfactia lor. Este responsabilitatea dumneavoastra, ca angajați și angajatori, să luați măsurile necesare pentru a crea un astfel de mediu de muncă si să vă asigurați că acesta este menținut în mod constant și adecvat.”

Lixandru Marius

Inspector Șef