ZIUA UNIVERSALĂ A IEI ÎN ORAȘUL TITU!

Ziua Universală a Iei, a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2013. Sărbătoarea a fost înființată de o comunitate prin Facebook (numită „La Blouse Roumaine”), care a reușit să creeze un eveniment special pe 24 iunie, unde femeile au fost invitate să poarte ia indiferent în ce colț al lumii se aflau.
Astăzi, s- a ajuns la a IX-a Ediție, organizându-se evenimente dedicate iei românești în peste 50 de țări și 300 de orașe ale lumii. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, deoarece este ziua în care sunt sărbătorite „Sânzienele” sau „Drăgaica”, asociate zânelor bune care se adună într-o horă în ziua solstițiului de vară , îmbrăcate în cămăși albe lungi și coroane de flori galbene. Se spune că este o sărbătoare din vremuri îndepărtate, fiind asociată cu un cult al vegetației și al fertilității, dar și al soarelui.
Cu această ocazie, astăzi, 24 iunie 2021, Biblioteca Orășenească Titu, a organizat „ Ziua Universală a Iei”, marcând cea de-a IX-a Ediție, printr-un eveniment cu tema „Oază de pictură și literatură”. În cadrul evenimentului s-au desfășurat activități precum: pictură pe linguri cu modele tradiționale din zona Munteniei, pictură pe sticlă, expoziție de bandă desenată, momente literare. La eveniment au participat copiii din cele două proiecte naționale „IT Generation Code Kids Titu”, „Dare To Care Titu” și membrii Clubului de Lectură „ Book Time”.
În cadrul evenimentului, a fost prezentă doamna viceprimar Gabriela Chițu, care a vorbit despre tradiția și portul românesc. S-au alăturat activității, colegii din cadrul Casei de Cultură Titu – doamnele referent cultural : Sandu Gheorghița, Dincă Irinel și Florescu Mihai – șef Serviciu Cultură și Sport; colegii din Primăria Oraș Titu, preoții: Florea Nicu și Stancu Dumitru din Parohia „ Sfântul Ioan Botezătorul” Titu Gară, părinți, bunici și locuitori ai comunității.
Grigorescu Nicoleta Liliana – bibliotecar formator